Sponsor highlight: Distinctive kitchen retains appeal with extra functionality

Our purchasers cherished the vintage appeal of their 1970s-era home, but they did not love its dated functionality.

Right before the transform (Pictures courtesy Irons Brothers Building)

Our problem was to update and increase the kitchen area and dining room areas even though at the similar time keeping and improving upon on the attributes that make the house one of a kind and inviting.

The greatest change we designed was to take away partitions that bisected the place and obscured the appealing angles of the first vaulted cedar-plank ceiling.

Through the transform

The walls not only blocked sightlines, but also carved the place into oddly sized and dysfunctional rooms, together with a cramped galley kitchen area, an unwanted and underneath-utilized formal eating place, and an oversized eating nook with a woodstove that the family members never ever employed.

By opening up the house, we tremendously enhanced function and stream, and now the family can cook dinner together, entertain big crowds, or just hold out.

Following the remodel.

New cabinetry maximizes storage, and the new layout is tailor-made to how the spouse and children desires to use the kitchen – for case in point, with the pantry and fridge in effortless entry to hungry teens who want to quickly grab a snack.  The generously sized island gives supplemental storage, counter area for prepping and entertaining, and seating for the complete loved ones. And given that the previous eating home experienced been operating as a house office, we even integrated a desk location at one conclusion of the kitchen, with a see out to the home’s wonderful, wooded assets.

The reconditioned ceiling is now a heat and earthy focal point, with its spectacular angles and triangular skylight in comprehensive view. New keep track of lights in serpentine loops gives adjustable process lights as very well as an artistic aspect, with no blocking the ceiling.

The patchwork backsplash tile is a further nod to the home’s organic and natural ‘70s design, and a up to date counterpoint to the authentic brick walls all over the place. The tiles attribute a selection of textures and patterns, all in smooth and subtle earth tones.

We updated the home’s front entry as very well, with new stair rails and new hardwood flooring that proceeds into the expanded kitchen area and down the stairs. The fireplace wall was up to date with a new pellet stove, more storage cabinets, and the elimination of the toe-stubbing raised fireside.

Study more about your household reworking possibilities at www.ironsbc.com.

–By Melissa Irons, Irons Brothers Building